Over mij

Ik ben Eva Bakker en woon en werk in Utrecht en omgeving. Oorspronkelijk kom ik uit Rotterdam en heb daar tot mijn studietijd gewoond. Daarna ben ik naar Utrecht verhuisd en heb hier zowel mijn SPH (aan de Hogeschool van Utrecht) als Orthopedagogiek (aan de Universiteit van Utrecht) gevolgd en afgerond.

Hoewel ik veel gewerkt heb in de jeugdhulpverlening, heb ik de laatste jaren ook een enorme passie ontwikkeld voor het werken met volwassenen. Ik ben dan ook begin 2018 een opleiding tot Psychosociaal therapeut gestart, met de nadruk op ACT en mindfulness. Een zeer mooie manier en een aanvulling op mijn reguliere opleidingen om op een andere manier naar de mens te kijken.

Naast een goed opgeleide professional ben ik ook ervaringsdeskundige en werk ik veel vanuit eigen ervaring. Doordat ik al vroeg zelf met de hulpverlening in aanraking kwam is vanuit deze ervaring een groot deel van mijn motivatie ontstaan om deze opleidingen en dit werk te gaan doen. Om het “anders te doen” en op een andere manier mensen die een moeilijke tijd doormaken, te ondersteunen.

Ik put in mijn werk enorm veel inspiratie uit het beoefenen van yoga en mindfulness. Het gewaarworden en opmerken aan alles wat er komt en gaat in jezelf, met daarbij de ademhaling als anker, vind ik een krachtige manier om terug te gaan naar jezelf; je basis. Wanneer je meer in contact staat met je eigen lijf (en daarmee ook je geest), ben je veel beter in staat bent om te voelen hoe het echt met je is en dus ook wat je nodig hebt.

Mijn visie

Vanuit mijn kennis, kunde en ervaringsdeskundigheid wil ik je graag bijstaan om weer in je eigen kracht te komen. Ik denk graag in termen van kracht en mogelijkheden. Ieder mens beschikt over kracht, ook al ben je je daar niet altijd van bewust en dus wetende hoe deze in te zetten. Voor mij, als persoon en professional, is dit een belangrijk thema in mijn leven en juist vanuit daar wil ik je ondersteunen door hier samen naar op zoek te gaan. De grootste les die ik zelf heb moeten leren, en in blijf leren, is die van mildheid, zelfcompassie en acceptatie. Essentieel daarbij is dat je nieuwsgierig kunt blijven naar jezelf en alles wat je daarin tegenkomt ook echt durft te ontmoeten. Ik ben van mening dat als je echt naar binnen kijkt, je dichter bij jezelf bent en met een gevoel van bevrijding de wereld om je heen beter aan kunt en kan genieten van het leven.

Door mijn holistische en mensgerichte werkwijze zie ik klachten als gevolg van gedrag dat nodig was om een moeilijke periode door te kunnen komen. Gedrag dat nodig was om te overleven, maar niet meer functioneel en passend is voor de situatie waarin je nu verkeert. Ik wil in mijn werk op zoek gaan naar de oorzaken van dat gedrag, de daarbij mogelijk opgelopen trauma’s verwerken en samen te kijken hoe er plaats gemaakt kan worden voor nieuw, gezond gedrag.

Eva